Tuesday 11 June 2013

CHEESE KEK

KEK YANG SANGAT SEDAPPP...



Kek Lapis Cheese

 

Bahan-bahan ( Acuan 8x8inci )

  • 10 biji kuning telur
  • 6 biji putih telur
  • 280 gm gula kastor
  • 250 gm topflour(wheat flour)
  • 1 sudu makan ovelette
  • 100 gm air ais(air sejuk)
  • 250 gm krim keju(nak letak xtra keju parut pun lagi sodap..)
  • 4 sudu makan susu pekat
  • 400 gm mentega

Cara-cara

  1. Pukul telur,gula dan ovelette hingga kembang.
  2. Masukkan tepung sedikit2 diiringi dgn air ais hingga habis.Ketepikan dahulu.
  3. Di dalam bekas lain,pukul mentega dan susu hingga kembang.
  4. Satukan kedua2 adunan tadi dan gaul sebati.
  5. Masukkan pula keju dan gaul lagi hingga rata.
  6. Bakar berlapis2 hingga masak...
  7. Guna api bhgn atas sehingga lapisan habis.Bila siap semua lapisan brla bakar mgunakan api atas n bawah lebih kurang dlm 10-15 minit.
  8. Siap...

Keju (dari perkataan bahasa Portugis: queijo) adalah makanan mengandungi protein dan lemak daripada susu, biasanya susu lembu, kerbau, kambing, atau biri-biri. Ia dihasilkan oleh penggumpalan bagi protein kasein susu. Lazimnya, susu dijadikan asid dan tambahan renetyang menyebabkan penggumpalan. Pepejal-pepejal itu kemudiannya dipisahkan dan dimasukkan bentuk akhir. [1] Sesetengah keju juga mengandungi kulat, sama ada pada kulit luar atau secara keseluruhannya.
Ratusan jenis keju telah dihasilkan. Gaya, tekstur dan perisa mereka yang berbeza bergantung pasa asal susu tersebut (termasuk diet binatang itu), sama ada ia telah dipasteur, kandungan lemak mentega, spesis bakteria dan kulat, dan pemprosesan termasuk tempoh penuaan. Herba, rempah, atau asap kayu boleh digunakan sebagai ejen-ejen perisa. Warna kekuningan ke merah-merahan pada keju-keju adalah hasil menambah annatto. Keju boleh dimakan begitu sahaja atau dimasak dalam pelbagai hidangan; kebanyakan keju cair apabila dipanaskan.
Untuk beberapa keju, susu dibekukan dengan menambahkan asid-asid seperti cuka atau jus lemon. Kebanyakan keju dijadikan asid untuk darjah lebih rendah oleh bakteria, yang menukar gula susu kepada asid laktik, ketika tambahan renet menyelesaikan mendadih. Alternatif-alternatif vegetarian untuk renet adalah boleh didapati; kebanyakn adalah dihasilkan oleh penapaian kulat Mucor miehei, tetapi lain telah dikeluarkan daripada pelbagai spesies Cynara keluarga tisel.
Keju telah menjalankan seperti satu pagar hidup pada kebuluran dan adalah satu makanan perjalanan yang bagus. Ia adalah berharga untuk kemudahalihannya, panjang umur, dan kandungan tinggi lemak, protein, kalsium, dan fosforus. Keju adalah lebih padat dan mempunyai satu lebih hayat simpanan panjang berbanding susu yang dibuat daripadanya. Cheesemakers berhampiran kawasan tenusu boleh bermanfaat dari susu yang lebih segar, harga lebih rendah, dan kos perkapalan lebih rendah. Tempoh simpan lama keju membenarkan ia dijual apabila pasaran lebih baik

Cheese kek


No comments:

Post a Comment